Dukla, symbol smrti a naděje

7. 10. 2009 10:23:33
Dukelský průsmyk v Karpatech je dodnes rozporuplným symbolem české, respektive československé účasti na osvobození Československé republiky za 2. světové války. Především proto, že zde vykrvácely tisíce vojáků našeho sboru bez toho, aby byl tento masakr v pozdějších desetiletích objektivně posuzován.

Šestý říjen 1944 přes čtyřicet let oslavoval nejen překročení hranic na Dukle, ale hlavně Den československé lidové armády. Byla zdůrazňována statečnost našich vojáků, kteří podle tehdejšího vysvětlení spěchali na pomoc Slovensku, které topili nacisté v krvi po porážce povstání. Hovořilo se o nesmírných obětech v řadách Rudé armády i našeho sboru. Což byl objektivně prokazatelný fakt.

Nehovořilo se však o možnostech, jimiž bylo reálné osvobodit východní část republiky bez mnohaměsíčních těžkých bojů a naprostého vykrvácení našich jednotek. Podobně jako Němci v roce 1940 obešli francouzské opevnění oklikou přes Benelux, tak mohla Rudá armáda i náš sbor proniknout jižněji přes Košice, případně Maďarsko. Nás dvanáctitisícový sbor také mohl na Dukle jen čekat a v okamžiku, kdy by se Němci museli začít bránit z jihu, zaútočit bez značných ztrát.

Jsou to pochopitelně teoretické úvahy. Navíc nesnižují opravdovou statečnost prostých vojáků a velitelů, kteří plnili rozkazy nejvyššího velení. Ten, kdo tehdejší krvavá jatka v karpatských kopcích přežil, vzpomínal nejen na nelidské podmínky, ale současně také na obětavost bojovníků. Vedle toho však pamětníci připomínali chaos, zmatky v rozkazech, nesmyslné útoky, kde bylo předem jasné, že skončí smrtí většiny útočících vojáků.

Ale o tom se při slavnostech nahlas nehovořilo. Vybraní účastnící vzpomínali jen na chrabrost a dojemné překročení hranic. Na Duklu však existovaly i jiné vzpomínky. Generál Vilém Sacher, velitel dělostřelectva 3. brigády, popsal své zážitky v knize Na počátku stála smrt. Vyšly v roce 1968 jen díky krátkému politickému uvolnění. Sacher patřil v 50. letech k perzekvovaným vojákům, v 70. letech podepsal jako jeden z prvních Chartu 77. Na boje na Slovensku při povstání i po něm a bitvu o Dukelský průsmyk připomněli generál Vladimír Přikryl, velitel paradesantní brigády, která byla shozena na Slovensku během povstání. Přikryl doplatil po roce 1948 na fakt, že byl účastníkem pochodu, při kterém zahynul komunistický politik Jan Šverma.

Kádrové i početní zdecimování československé vojenské jednotky nesmírně pomohlo sovětské straně, aby během bojů měnila podle jejího názoru neschopné, ale loajální československé velitele, za ty, kteří jí byli nakloněni. Tak se dostal do čela Ludvík Svoboda a řada pozdějších prominentů poválečného Obranného zpravodajství, kteří pak rozpoutali v armádě politické procesy a popravy. Na Dukle také zahynula značná část vojáků, kteří vstupovali do naší východní jednotky v Buzuluku a předtím si jako občané nepřátelského protektorátu prošli sovětskými gulagy a pracovními tábory. Ani ti se nehodili Stalinovi do jeho plánů, protože znali skutečnou tvář jeho režimu. Prostí rolníci z řad volyňských Čechů i narychlo povolávaní Slováci a Rusíni byli z tohoto pohledu méně nebezpeční.

Přesto není na místě odvahu československých vojáků na podzim 1944 při zápase o československou hranici nikterak snižovat. Naopak. Bláto, zima, déšť, permanentní přítomnost smrti, ty vládly na frontě. V konečném důsledku nejvíce trpěli ti, kteří mohli chod dějin ovlivnit nejméně. Ale které to nejvíc bolelo. Jejich čest a odvaha budiž proto připomínána tento den právem.

Autor: Petr Hulinský | středa 7.10.2009 10:23 | karma článku: 23.36 | přečteno: 1446x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 30.31 | Přečteno: 620 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 53 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.67 | Přečteno: 303 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.80 | Přečteno: 532 | Diskuse
Počet článků 90 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2378
Stínový ministr pro místní rozvoj ČSSD. V roce 1996 zvolen poslancem Parlamentu ČR, v letech 2002 až 2006 byl náměstkem primátora hl. m. Prahy a od roku 2006 je předsedou finančního výboru ZHMP. Je víceprezidentem Českého svazu taekwondo WTF, členem Českého olympijského výboru a čestným předsedou Českého paralympijského výboru. Více o autorovi na www.hulinsky.cz

Seznam rubrik

více

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...