Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Komunismus nebyl studentská recese

     Byla to zajímavá situace. Večerní autobus od metra směřoval pár stanic na studentské koleje na pražském Jižním Městě. Na předním čtyřsedadle si hověl mladík s tričkem, na kterém zářil státní znak a nápis v azbuce – CCCP.

     Pro neznalé ruštiny přidávám, že do latinky se to překládalo jako SSSR. Tedy dnes již neexistující stát, jak se kdysi také říkávalo – země, kde zítra již znamená včera. Ale především země, kde bolševici drželi přes sedmdesát let miliony lidí v nevědomosti, bídě a útlaku. Země, kde se ještě v osmdesátých letech stály fronty na všechno a kde byl cukr na lístky.

     Ale vraťme se do autobusu. Nad mladíkem stál muž a prohlížel si to jeho triko. Bylo na něm vidět, že by rád tomu hochovi něco řekl, ale bylo mu to před lidmi, většinou také studenty mířícími na koleje asi hloupé. Nakonec se odhodlal: „Víš ty vůbec, co máš na tom tričku? Vždyť děláš reklamu zemi, kde zahynuly miliony lidí v koncentrácích. Ten stát povraždil miliony vlastních občanů a ty to nosíš na triku. To sis tam rovnou mohl dát háknkrajc!“

     Student se načepýřil. Bylo vidět, že ho slova toho muže urážejí. Bojovně se postavil. V očích mu žhnul oheň a už už se zdálo, že místo slov se pustí do pěstního souboje. Ale netečnost spolucestujících ho zřejmě zarazila. Ale nedal se. „To je jenom recese!“ To jeho kritika mírně rozčilila a vypálil na něj dávku dalších argumentů ...

     Těžko říci, jak celý konflikt skončil. Muž vystupoval a mladík se vydal za ním. Pobíhal kolem něho, divoce rozhazoval rukama a vykřikoval. Muž ale nakonec mávl rukou, něco k němu poznamenal a mířil po svých.

     Možná mu ještě řekl, že tahle recese uvrhla půl světa a taky naši zemi zásluhou bolševických přisluhovačů na desítky let za železnou oponu. Že i tady z téhle recese umírali lidé, stavěli se koncentráky na uran a šibenice. A že v roce 1968 sem „z recese“ přijelo čtyři sta tisíc po zuby ozbrojených sovětských vojáků na stovkách tanků a transportérů. A jejich kulkami umírali Češi i Slováci.

     Tahle autobusová příhoda jen ukázala, jak rychle se ztrácí z paměti dalších generací dějinné souvislosti. Jak kladné, tak ty negativní. Tomu chlapci, který to možná dotáhne až ke státnici a vysokoškolskému diplomu, asi nikdo ve škole a doma neřekl, co to byl komunismus. Že to byl režim, který dokázal „z recese“ popravit Miladu Horákovou, ponižovat občany vlastní země a nutit je žít dvojím životem – něco jiného říkat na veřejnosti a něco jiného doma. A že, možná taky „z recese“, postavil tenhle režim na všech svých hranicích směřujících do svobodného světa, ostnaté dráty, minová pole, samostříly a strážní věže, odkud strážci hranic stříleli po každém, kdo se je pokusil překročit, protože jet do ciziny bylo buď zakázané, nebo jen pro vyvolené.

     Ale asi nejpodivuhodnější na celém večerním incidentu v autobuse byl fakt, že něco podobného ten mladík s tričkem CCCP ještě neslyšel. Ani ve škole, kde ho museli určitě vidět i pedagogové. A ti přece o době do roku 1989 vědět musejí. I když, kdo ví. Kdo z nás třeba ví, že 27. červen je Dnem památky obětí komunistického režimu ...

Autor: Petr Hulinský | čtvrtek 26.6.2008 14:32 | karma článku: 33,41 | přečteno: 2969x
  • Další články autora

Petr Hulinský

Letouny CASA už jsou hrozbou i pro občany České republiky

Tragikomický příběh s letouny CASA zdá se být nekonečným. Náčelník Generálního štábu Armády České republiky Vlastimil Picek v pondělí zakázal létání na všech čtyřech letadlech CASA C-295, dokud nebude prošetřeno, proč měl jeden z letounů technické problémy.

2.11.2011 v 11:50 | Karma: 18,04 | Přečteno: 921x | Diskuse| Ostatní

Petr Hulinský

Protikorupční strategie hlavního města Prahy musí být přísnější

Připravovaná Protikorupční strategie hlavního města Prahy představuje určitě krok správným směrem. Přimlouval bych se však za další rozšíření navrhovaných opatření, zejména směrem k co nejúplnějšímu zveřejňování zakázek na internetových stránkách hlavního města. Zatímco stávající návrh počítá s jejich zveřejněním až po skončení soutěže, osobně bych uvítal, pokud by všechny zakázky v hodnotě přes jeden milion korun bylo možné sledovat na webu města průběžně po celou dobu výběrového a schvalovacího procesu a následně v i době jejich plnění.

12.10.2011 v 12:42 | Karma: 5,82 | Přečteno: 604x | Diskuse| Ostatní

Petr Hulinský

Obrana Prahy aneb v čem se ministerstvo financí mýlí

Systematické tažení ministerstva financí proti hlavnímu městu se zaštiťuje líbivými hesly o nespravedlivém rozdělování peněz. Odvolává se na několikanásobně větší příjem peněz na jednoho obyvatele, než mají menší sídla v republice, a chce novým modelem rozpočtového určení daní Praze sebrat 2,2 miliardy korun ročně. Přitom však účelově pomíjí řadu skutečností, kterými se Praha odlišuje nejen od ostatních měst a obcí v české kotlině, ale dokonce i od jiných evropských metropolí.

16.9.2011 v 12:39 | Karma: 11,03 | Přečteno: 899x | Diskuse| Ostatní

Petr Hulinský

Vládní boj proti korupci je bez zrušení anonymních akcií falešný

Velice mě zaujala čísla, která nedávno zveřejnilo Sdružení zIndex. To zkoumalo 50 firem s nejasnými vlastníky, které v letech 2007 až 2009 získaly zakázky nejméně za 100 milionů korun. K nim pak přidalo finanční data, jež firmy uveřejňují v obchodním rejstříku, převedená na ukazatele výnosnosti vlastního jmění a výnosnosti investic. Vyšlo najevo, že firmy s netransparentní vlastnickou strukturou jsou jednoznačně ziskovější. Rozdíl činí 23 až 70 procent.

6.9.2011 v 13:00 | Karma: 11,38 | Přečteno: 975x | Diskuse| Ostatní

Petr Hulinský

Bratři Mašínové jako hrdinové? Pro mě jsou vrazi

Sdílím odpor většiny společnosti k vyznamenání bratrů Mašínů. Vždyť o jakém hrdinství a protikomunistickém odboji můžeme v jejich případě mluvit? Bratři Mašínové zabíjeli nevinné lidi. Pro mě jsou prostými vrahy.

29.8.2011 v 11:32 | Karma: 47,92 | Přečteno: 14563x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Neodstoupím, řekl Sánchez po kauze manželky. Zlepšeme politickou kulturu, vyzval

29. dubna 2024  12:41

Španělský premiér Pedro Sánchez oznámil, že demisi nepodá. Zvažoval ji s ohledem na kauzu, v níž je...

Za výbuchy ve Vrběticích stojí Rusko. NCOZ kvůli nespolupráci kauzu odložila

29. dubna 2024  11:12,  aktualizováno  12:31

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) odložili případ výbuchů skladů...

Ministr Rakušan vystoupí na tiskové konferenci. Promluví mimo jiné o migraci

29. dubna 2024  12:20

Přímý přenos Ministr vnitra Vít Rakušan promluví na pondělní tiskové konferenci o aktuálních tématech. Vyjádřit...

Většina práv jako u manželů a přiosvojení dětí. Pavel podepsal zákon o svazcích LGBT+

29. dubna 2024  12:07

Stejnopohlavní páry budou moci od příštího roku uzavírat partnerství s většinou práv, jaká mají v...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 90
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2379x
Stínový ministr pro místní rozvoj ČSSD. V roce 1996 zvolen poslancem Parlamentu ČR, v letech 2002 až 2006 byl náměstkem primátora hl. m. Prahy a od roku 2006 je předsedou finančního výboru ZHMP. Je víceprezidentem Českého svazu taekwondo WTF, členem Českého olympijského výboru a čestným předsedou Českého paralympijského výboru.
Více o autorovi na www.hulinsky.cz

Seznam rubrik