Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Modrý James Bond

Co udělá slušný politik, když za ním někdo přijde s nabídkou kompromitujících fotografií kolegy z parlamentu? Buď je okamžitě vyhodí, nebo si zahraje na snaživce, který jako by využil nabídky a materiály přijme, ale současně buď vše oznámí policii, nebo se minimálně ozve nějakým novinářům, jestli si nechtějí zmapovat (tajně) zajímavé téma z temnějších koutů české politiky.

     Nic z toho snaživý poslanec Morava, který nyní lítá až po uši ve skandálu, neudělal. Naopak, ještě sám iniciativně začal nadbíhat dceři své sněmovní kolegyně a, když se objevila možnost potopit rebela z vlastní partaje, ujal se horlivě iniciativy.

Co si myslím o Vlastimilu Tlustém? Je to politický protivník, nebo spíše soupeř. Chápu potřebnost stranické disciplíny, je to stejné jako disciplína ve fotbalovém mužstvu, kde není možné, aby útočník, když si vzpomene, bránil, zatímco je nutné být na hrotu. „Opoziční“ chování bývalého ministra financí na mě působí spíše jako chování zhrzené milenky, nebo odstrčeného premianta.

Na druhé straně chápu jeho aktivní účast v roli volavky s mladou dívkou. Sehrál hru, která se kolem něj zřejmě začala hrát, když se vzepřel svým spolustraníkům. A asi ta hra byla už tak silná a nechutná, že se rozhodl ukázat veřejnosti, jak to ve vyšších sférách naší politické scény vypadá, když máte vlastní názor.

Zajímavé na tom všem je, že mnohem větším padouchem se šéfovi ODS a premiérovi zdá Vlastimil Tlustý, než Jan Morava. Starší z obou žádné kompromitující snímky nesháněl, nenadbíhal dceři koaliční poslankyně a ani se jí nechystal vydírat. Zato mladík ze stejné strany, který nyní před novináři pláče, je podle Mirka Topolánka obětí neslušné mediální hry. Morava, který se v rozhovoru přirovnal k Jamesu Bondovi, je premiérovi bližší, než jeho stranický protivník. Dokonce ani nenaléhá na to, aby složil mandát.

Co za tím vězí? Zvenčí to vypadá, že náznaky podobných rozšířených praktik nejsou jen náznaky. Co když Moravovi, který opravdu nejednal tak úplně na vlastní triko, ale na čísi přání, teď slíbili, aby se kál, aby si posypal hlavu popelem, a za to může setrvat ve sněmovně. Žádný skandál totiž netrvá déle, než sedm dní, v horším případě týden a až se vichřice přežene, nebude mít ODS v lavicích poslušnějšího poslance. Možná tak poslušného a iniciativního, že bude kolegyním a kolegům chodit pro kávu a chlebíčky. A když „změkne“ a odejde? To přece nevadí. Odešel padouch, hodní a spravedliví zůstali.

Z Moravových vyjádření, kdy o rezignaci hovoří velmi zdrženlivě a spíše zdůrazňuje podporu, než zamítavé reakce na svůj čin, však až příliš vyčnívá holý fakt, že si spíše láme hlavu s tím, čím by se najednou živil. Do sněmovny se přede dvěma lety dostal nečekaně, o to rychleji si asi tehdy sedmadvacetiletý mladík zvykl na vysoký příjem a další politické výhody.

Takže tady hledejme jedno z jader pudla. Možná i tohle je důvod, proč Topolánek vyzývá k rezignaci spíše Tlustého, než Moravu. Tlustý se možná podle jeho mínění uživí líp, než nezkušený mladík. Nejlepší by asi bylo, kdyby však rezignovali všichni...

     Nenechme se však unést osudy jednotlivců a tím, v čem je pointa toho všeho. Na tu bychom neměli zapomínat! Nejde totiž o připitoměle se chovajícího a vzlykajícího „práskače-vyděrače“ Moravu. Nejde o předsedu klubu ODS Tluchoře, který to údajně věděl a nic neudělal. Nejde o Dalíka, který samozřejmě, jako zkušený matador nereagoval na neznámý anonymní telefonát provokujícího novináře. Nejde o Tlustého, který celou tu mlhu vypustil. Nejde ani o dojemně a pateticky deklamujícího předsedu Topolánka, který se dovolává čestné pomoci Zelených. Nejde ani o novináře z Novy, kteří to celé natočili a odvysílali. Jde o to, že chování a skutky všech těchto lidí dokazují v souhrnu jediné: že vydírání, pomluvy a klientelismus – zkrátka špína - tvoří v politice ODS Systém s velkým „S“, který všichni v této hře brali jako danost.

Kdyby to nebyl Systém, ale jen něco ojedinělého, tak Tlustý nevypouští mlhy z výřivky. Kdyby to nebyl Systém, tak novináři jen stěží půjdou tak dlouho po této stopě, a v jejich sítích by uvízla „moravská“ rybka jen sotva. Kdyby to nebyl zavedený Systém, tak to všechno Tluchoř buď hned oznámil policii, nebo poslal Moravu do blázince. Kdyby to nebyl Systém, tak by Morava nechtěl s neuvěřitelnou samozřejmostí (ostatně on se tím dokonce i hájí!) proniknout do tohoto Systému (a je jedno z jakých pohnutek). Kdyby to nebyl Systém, ale selhání jednotlivce, tak Topolánek hystericky nelamentuje a nedovolává se pomoci členské základny Zelených (které jinak nemůže ani cítit), jako by svých lidí na vyčištění Augiášova chlíva neměl dost.

     Ano, nejlepší by bylo, kdyby rezignovali všichni.

Autor: Petr Hulinský | pondělí 8.9.2008 14:07 | karma článku: 33,57 | přečteno: 2605x
  • Další články autora

Petr Hulinský

Letouny CASA už jsou hrozbou i pro občany České republiky

Tragikomický příběh s letouny CASA zdá se být nekonečným. Náčelník Generálního štábu Armády České republiky Vlastimil Picek v pondělí zakázal létání na všech čtyřech letadlech CASA C-295, dokud nebude prošetřeno, proč měl jeden z letounů technické problémy.

2.11.2011 v 11:50 | Karma: 18,04 | Přečteno: 921x | Diskuse| Ostatní

Petr Hulinský

Protikorupční strategie hlavního města Prahy musí být přísnější

Připravovaná Protikorupční strategie hlavního města Prahy představuje určitě krok správným směrem. Přimlouval bych se však za další rozšíření navrhovaných opatření, zejména směrem k co nejúplnějšímu zveřejňování zakázek na internetových stránkách hlavního města. Zatímco stávající návrh počítá s jejich zveřejněním až po skončení soutěže, osobně bych uvítal, pokud by všechny zakázky v hodnotě přes jeden milion korun bylo možné sledovat na webu města průběžně po celou dobu výběrového a schvalovacího procesu a následně v i době jejich plnění.

12.10.2011 v 12:42 | Karma: 5,82 | Přečteno: 604x | Diskuse| Ostatní

Petr Hulinský

Obrana Prahy aneb v čem se ministerstvo financí mýlí

Systematické tažení ministerstva financí proti hlavnímu městu se zaštiťuje líbivými hesly o nespravedlivém rozdělování peněz. Odvolává se na několikanásobně větší příjem peněz na jednoho obyvatele, než mají menší sídla v republice, a chce novým modelem rozpočtového určení daní Praze sebrat 2,2 miliardy korun ročně. Přitom však účelově pomíjí řadu skutečností, kterými se Praha odlišuje nejen od ostatních měst a obcí v české kotlině, ale dokonce i od jiných evropských metropolí.

16.9.2011 v 12:39 | Karma: 11,03 | Přečteno: 899x | Diskuse| Ostatní

Petr Hulinský

Vládní boj proti korupci je bez zrušení anonymních akcií falešný

Velice mě zaujala čísla, která nedávno zveřejnilo Sdružení zIndex. To zkoumalo 50 firem s nejasnými vlastníky, které v letech 2007 až 2009 získaly zakázky nejméně za 100 milionů korun. K nim pak přidalo finanční data, jež firmy uveřejňují v obchodním rejstříku, převedená na ukazatele výnosnosti vlastního jmění a výnosnosti investic. Vyšlo najevo, že firmy s netransparentní vlastnickou strukturou jsou jednoznačně ziskovější. Rozdíl činí 23 až 70 procent.

6.9.2011 v 13:00 | Karma: 11,38 | Přečteno: 975x | Diskuse| Ostatní

Petr Hulinský

Bratři Mašínové jako hrdinové? Pro mě jsou vrazi

Sdílím odpor většiny společnosti k vyznamenání bratrů Mašínů. Vždyť o jakém hrdinství a protikomunistickém odboji můžeme v jejich případě mluvit? Bratři Mašínové zabíjeli nevinné lidi. Pro mě jsou prostými vrahy.

29.8.2011 v 11:32 | Karma: 47,92 | Přečteno: 14563x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Česko a Německo sdílí pohled na válku Ruska proti Ukrajině, řekl Pavel

29. dubna 2024  6:03,  aktualizováno  16:56

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zahájil dvoudenní návštěvu Prahy. Na Pražském hradě ho...

Lihový boss Březina se ve vězení napravil a změnil hodnoty, tvrdí znalkyně

29. dubna 2024  16:55

Lihový boss Radek Březina, který si odpykává třináctiletý trest vězení za obří daňové podvody, se...

Hromadná nehoda poblíž letiště uzavřela Pražský okruh, jedno z aut skončilo na střeše

29. dubna 2024  16:33,  aktualizováno  16:43

Všechny složky integrovaného záchranného systému zasahují na 27. kilometru Pražského okruhu, kde...

Steinmeier si v Praze může zlepšit reputaci. Poškodil mu ji döner v Turecku

29. dubna 2024  16:05

Pondělní dvoudenní návštěva Česka s fotkami od Vltavy je pro německého prezidenta Franka-Waltera...

  • Počet článků 90
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2379x
Stínový ministr pro místní rozvoj ČSSD. V roce 1996 zvolen poslancem Parlamentu ČR, v letech 2002 až 2006 byl náměstkem primátora hl. m. Prahy a od roku 2006 je předsedou finančního výboru ZHMP. Je víceprezidentem Českého svazu taekwondo WTF, členem Českého olympijského výboru a čestným předsedou Českého paralympijského výboru.
Více o autorovi na www.hulinsky.cz

Seznam rubrik