Petr Hulinský

Praha v informačním věku. Další Opencard?

9. 04. 2010 12:13:19
Vedení pražského magistrátu zastoupené pouze členy ODS rozhodlo, že prosadí po skandálu kolem Opencard další víc než sporný projekt. Tím je Praha v informačním věku. Mělo by jít o internetový portál, který by zmapoval pražskou historickou zónu včetně vytvoření digitální encyklopedie. Začít se má Staroměstským náměstím a na něj by se měly postupně nabalovat další památky. Čerpat by z ní měli podle zadání architekti, turisté a školáci.

Proti tomuto jistě bohulibému záměru nelze na první pohled nic namítat. Pochybnosti ale nastanou už v okamžiku, kdy si člověk přečte popis projektu a kolik bude stát. V první fázi jde podle zadání o „vypracování detailní specifikace řešení, vypracování marketingové studie, vytvoření aplikace a její implementace v prostředí HMP, sběr a zpracování dat včetně vypracování příslušné metodiky a realizaci pilotního provozu a přechod do rutinního provozu.“ Pod tímto si lze představit cokoliv a nikdo z radních včetně náměstka primátora Milana Richtera, který je za projekt zodpovědný detailně nevysvětlil, o co vlastně jde. První fáze má nicméně stát 120 respektive 137 milionů korun. Sto dvacet milionů požadoval Odbor informatiky pražského magistrátu v roce 2009. Nyní bez jakéhokoliv zdůvodnění rada města schválila navýšení na 137 milionů korun. Že by Praha byla zatížena jakousi superinflací?

Tímto ale otázky nekončí. Proč tato položka nebyla zařazena už do rozpočtu města na rok 2010, když se projednával? Proč nyní radní chtějí tuto částku převést z nevyčerpaných prostředků z loňského roku? Na tyto otázky zatím nikdo neodpověděl. A to ani na posledním zasedání finančního výboru magistrátu, který měl usnesení rady posvětit a doporučit zastupitelstvu ke schválení. Naštěstí se tak nestalo.

Neexistuje totiž žádný harmonogram a konečné cíle celého projektu. Pokud jen úvodní projekt, tedy jakési základy domu jak při obhajobě Opencard argumentoval primátor Prahy Pavel Bém, má stát 137 milionů korun, kdo ví jaká by byla konečná částka. Mohlo by se také stát, že se přiblíží miliardě korun a Praha tak bude mít nejdražší web na světě a všichni se najednou budou divit, jak je to možné a zda to nešlo udělat jinak a levněji.

Pokud jde o digitální zmapování historického centra Prahy a jejího umístění na internet, dovoluji si připomenout, že obdobnou službu udělala loni společnost Google, když Prahu v 3D formátu digitálně zmapovala celou. Implementovat odkaz či vytvořit novou aplikaci na internetových stránkách hlavního města Prahy by tak stálo maximálně jeden milion korun a už to je hodně nadsazená částka.

Autor: Petr Hulinský | karma: 11.74 | přečteno: 1016 ×
Poslední články autora