Petr Hulinský

Protikorupční strategie hlavního města Prahy musí být přísnější

12. 10. 2011 12:42:18
Připravovaná Protikorupční strategie hlavního města Prahy představuje určitě krok správným směrem. Přimlouval bych se však za další rozšíření navrhovaných opatření, zejména směrem k co nejúplnějšímu zveřejňování zakázek na internetových stránkách hlavního města. Zatímco stávající návrh počítá s jejich zveřejněním až po skončení soutěže, osobně bych uvítal, pokud by všechny zakázky v hodnotě přes jeden milion korun bylo možné sledovat na webu města průběžně po celou dobu výběrového a schvalovacího procesu a následně v i době jejich plnění.

To znamená, že by v systému bylo možné vyhledat každou jednotlivou zakázku s jejím evidenčním číslem a informací, který odbor magistrátu za ni zodpovídá. Dále by zde byla uvedena oblast, které se zakázka týká, a její současný stav, tj. jestli se jedná o záměr, jestli právě probíhá realizace nebo je-li zakázka již dokončena.

Na webu by měl být zveřejněn také druh zadávacího řízení, tedy jde-li o otevřené řízení, užší řízení, jednací řízení s uveřejněním, jednací řízení bez uveřejnění, soutěžní dialog nebo o zjednodušené podlimitní řízení. U každé zakázky by bylo uvedené datum jejího vyhlášení, lhůta pro podávání nabídek a fotokopie vyhlášení řízení.

Co se týče hodnocení nabídek, zveřejněny by měly být protokoly z jednání hodnotící komise včetně jejího složení, i protokol z otevírání obálek, rovněž doplněný složením příslušné komise.

Samotné rozhodnutí o výběru zakázky by mohli zájemci sledovat díky zveřejněným protokolům o jejím projednávání v příslušném výboru a v radě, i zveřejněnou částí zápisu při projednávání v zastupitelstvu. Dále by tu byl datum podpisu smlouvy i všech dodatků a údaje o tom, čeho se jednotlivé dodatky týkají.

Neméně důležitou součástí systému by mělo být sledování průběhu plnění zakázky. To znamená, že by na webu byly k nahlédnutí protokoly z kontrol, u stavebních zakázek zápisy z kontrolních dnů, protokoly o kolaudaci a předání díla.

Měli bychom také uvažovat nad zavedením nového systému elektronických nákupů nejrůznějších komodit – od energií, přes kancelářské potřeby až po například pneumatiky pro služební vozidla. V tomto případě bychom vlastně nevymýšleli nic nového, stejný systém zavedl v Ostravě primátor Petr Kajnar. Nejen že díky tomu výrazně omezuje prostor pro korupční jednání, ale i šetří. Jen za prvních pět měsíců letošního roku v Ostravě ušetřili 23 milionů korun. Do nákupu systému město vložilo 40 milionů korun, v úsporách se ale částka vrátila už do roka a půl.

Jsem přesvědčen, že výše uvedená opatření mohou významně přispět k omezení korupce. Vzhledem k tomu, že boj proti korupci byl jedním ze stěžejních bodů volebního programu pražské sociální demokracie, budeme při projednávání protikorupční strategie hl. m. Prahy prosazovat přísnější pravidla a zveřejňování informací o veřejných zakázkách v co nejširší možné míře.

Autor: Petr Hulinský | karma: 5.82 | přečteno: 600 ×
Poslední články autora