Petr Hulinský

Letouny CASA už jsou hrozbou i pro občany České republiky

2. 11. 2011 11:50:12
Tragikomický příběh s letouny CASA zdá se být nekonečným. Náčelník Generálního štábu Armády České republiky Vlastimil Picek v pondělí zakázal létání na všech čtyřech letadlech CASA C-295, dokud nebude prošetřeno, proč měl jeden z letounů technické problémy.

Podle informace z Generálního štábu AČR došlo v neděli při návratu ze španělské Sevilly k závadě na letounu CASA. Během přistávacího manévru přestal fungovat navigační displej a některé palubní přístroje, následně pak došlo k závadě na pravém motoru. Letoun tak přistával s jen s jedním motorem.

Situace s těmito letadly začíná být již naprosto neudržitelná. Nejen, že stroje mají problémy se softwarem řídícím avioniku a také s pasivním bezpečnostním systémem, kvůli čemuž nemohou být nasazeny v Afghánistánu, ale, jak je vidět z poslední události, mohou představovat i hrozbu pro bezpečnost občanů České republiky a jejího hlavního města, kde se nachází letecká základna ve Kbelích. S poněkud černohumornou nadsázkou se dá konstatovat, že měl ministr obrany Alexandr Vondra štěstí, že nemusel ustavit vyšetřovací komisi k havárii letounu CASA, jež si vyžádala oběti na lidských životech i majetku. Může se tak spokojit s ustanovením „pouhé“ vyšetřovací komise pro prošetření nedělní závady na letounu CASA.

Nedělní incident ale v žádném případě nesmí skončit pouze sestavením vyšetřovací komise. Ministr obrany Alexandr Vondra by se měl osobně dostavit před poslance a podat informaci o tom, jaké kroky přijme ministerstvo obrany a vláda k řešení již naprosto neudržitelné situace týkající se neprovozuschopnosti letounů CASA.

Autor: Petr Hulinský | karma: 17.81 | přečteno: 917 ×
Poslední články autora