Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
T

tacet

6. 5. 2010 16:26
Zbytečně nesmyslné povstání .

Nakonec  povstalci  stejně  uzavřeli  s  wehrmachtem  smlouvu  o  volném  průchodu  Prahou  a  stovku  barikád  zprůchodnili .  Takže  nesmyslně  zahynula  spousta  lidí .

0 0
možnosti
PH

petrph

6. 5. 2010 16:00
aby to bylo ještě zajímavější

tak jestli pro ně "  skončí konflikt za týden, nebo měsíc" rozhodně  obránci Prahy nepředpokládali. Američané už 6.května (v podstatě bez bojů) osvobodili Plzeň, neboť i v Plzni probíhalo povstání a jednání místních orgánů s německým vedením, které v podstatě kapitulovalo a vzdalo se příchozím americkým jednotkám.

Stačilo, aby  Američané pokračovali na Prahu, a i díky podpoře pražského povstání, jí osvobodili někdy 7.května., bez masakrů a krveprolití. Jenomže, Češi opět narazili na politky - Američané ustoupili požadavku Rusů, že Prahu má osvobodit "jenom Rudá armáda...". Čili, nikoliv alibismus, ale opravdu hrdinství a hlavně boj o vlastní svobodu, v takové míře a v takovém čase aby pomohlo osvobozujícím jednotkám. V Plzni se to podařilo, v Praze už moc ne, muselo se čekat na Rusy , ale vzpomeňme si jak dopadla Varšava....

0 0
možnosti
MN

Ewerell64

6. 5. 2010 15:30
Souhlas

R^R^R^

0 0
možnosti
  • Počet článků 90
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2379x
Stínový ministr pro místní rozvoj ČSSD. V roce 1996 zvolen poslancem Parlamentu ČR, v letech 2002 až 2006 byl náměstkem primátora hl. m. Prahy a od roku 2006 je předsedou finančního výboru ZHMP. Je víceprezidentem Českého svazu taekwondo WTF, členem Českého olympijského výboru a čestným předsedou Českého paralympijského výboru.
Více o autorovi na www.hulinsky.cz

Seznam rubrik